top of page
Search
  • Writer's pictureNoortje Niessen

De Ramptoerist

Op een willekeurige ochtend liep ik het kantoor van mijn klant in Vught binnen. Het was niet de eerste keer dat ik hier kwam en de koffie smaakte weer goed. Ik heb over het algemeen een warme en lange relatie met mijn klanten en kort vernam ik hoe het zakelijk en persoonlijk met hem ging. Juist door deze korte gesprekjes krijg ik voeling met wat er leeft bij de klant en hoe zijn bedrijf wordt gerund. Op die manier kan ik aansluiten bij de wijze waarop hij zijn onderneming naar buiten toe presenteert en daarop voort borduren.


Op de agenda stond het onderwerp algemene voorwaarden. De kleine lettertjes zijn meestal niet de meest spannende onderwerpen waar je het tijdens de koffie over kunt hebben. Echter, bij een eerder bezoek had ik al eens opgemerkt dat het verstandig zou zijn om algemene voorwaarden op te stellen. En natuurlijk liet ik een exemplaar van mijn algemene voorwaarden voor akkoord tekenen. In eerste instantie dacht de ondernemer bij zichzelf wat een overbodig en lastig gedoe.

De mogelijkheid van het opstellen bezonk en tijdens zijn normale bedrijfsvoering in de maanden erna vroeg de ondernemer zich steeds vaker af of algemene voorwaarden niet tóch een goed idee waren. Dus zoals dat vaker het geval is leek het hem een goed idee om daar tijdens een kop koffie eens over te brainstormen. Naarmate het gesprek vorderde bleek het juist een heel spannend onderwerp te zijn.


Alle denkbare rampscenario’s passeerden de revue. Op zulke momenten voel ik mij net een ramptoerist. Bij iedere opmerking denk ik aan de mogelijke doemrscenario’s. Zelfs als het over iets simpels als het ophangen van gordijnen gaat zie ik ze al naar beneden vallen. Ik ben me ervan bewust dat dit voor ondernemers hele confronterende gesprekken zijn.Juist tijdens deze gesprekken hou ik van mijn werk. Ik ben altijd weer vereerd als een klant zich zo kwetsbaar opstelt en mij het hart van zijn onderneming laat zien. De mooie kanten van zijn werk laat zien en hoe hij zijn passie werkelijkheid laat worden. Maar een ondernemer loopt ook risico’s bij de verwezenlijking van zijn passie en juist die kun je met het opstellen van algemene voorwaarden op een voor alle partijen nette manier beter indekken.


Eenmaal buiten op de fiets naar huis gingen de radartjes in mijn hoofd draaien en ben ik al bezig om te bedenken wat we in de algemene voorwaarden gaan zetten. Benieuwd hoe het verder ging? Binnenkort neem ik jullie verder mee in het spannende proces van het opstellen van algemene voorwaarden.21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page